Kalimah Allah

BismiLlah wa alhamduliLlah kerana dapat menyampaikan khutbah jumaat di masjid Kg Bukit Lancung, Shah Alam (bersebelahan rumah saya) bertajuk “Kalimah Allah”, 11 Jan 2013.

Terima kasih sangat-sangat kepada penulis buku Antara Nama dan Hakikat – Kemelut Kalimah Allah, terbitan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Encik Md Asham b Ahmad. Penulisan beliau amat baik dalam menerangkan polimik kalimah Allah yang sangat rumit untuk diselesaikan dalam masa sebelum pilihanraya. Saya mengolah penulisan beliau dalam buku tersebut untuk dijadikan teks khutbah saya pada hari itu, dalam masa yang sama mengekalkan hampir semua ayat-ayat yang bagus dan point-point yang bernas yang beliau tuliskan.

Dengan buku yang sama, saya jadikan panduan untuk saya sampaikan tazkirah 10 minit sebelum masuk waktu jumaat hari tersebut. Terima kasih kepada penulis, semoga dengan tulisan yang penuh emosi dan semangat ingin membela kalimah Allah daripada dicemari oleh golongan yang memiliki agenda tersembunyi mendapat ganjaran besar di sisi Allah swt. Walaupun tidak setebal mana buku itu, tetapi hampir menitiskan air mata pembaca, beliau berjaya menyedarkan peri pentingnya seseorang itu memahami hubungan antara bahasa dan makna, betapa Islam memiliki perkaitan erat dalam aspek bahasa dan persuratan.

Tiada siapa boleh menggunakan istilah sesuka hati dan ianya lari daripada makna asal istilah itu. Maka ada asasnya bilamana Muslim bangkit dengan kemarahan apabila kalimah Allah digunakan dalam Bible versi Melayu. Bahkan agak janggal Bible yang telah diselewengkan itu diterjemahkan dalam bahasa Melayu, kerana majoriti penganut Kristian bukan dari bangsa Melayu, lebih-lebih lagi bangsa Melayu di Malaysia semuanya ditakrifkan sebagai Muslim. Lebih pelik apabila perkataan God ingin diterjemahkan sebagai Allah, sedangkan tuhan Kristian bukanlah Allah tetapi Jesus yang mereka dakwa.

Jika mereka kata tuhan mereka Allah juga, maka sesungguhnya Allah Maha Suci daripada sebarang persekutuan, suci daripada di-perduakan atau di-pertigakan.

Semoga Allah tetapkan hati para pemimpin yang beragama Islam untuk terus membela agama suci ini dengan penuh keikhlasan tanpa melihat kepentingan tertentu. Kami umat Islam amat sayangkan kamu semua dan kami sentiasa mendoakan kesejahteraan buat Raja-raja kami, ADUN kami, MP kami yang beragama Islam, tidaklah kami marah dan menegur kamu semua kecuali kerana Allah swt.

Di sini saya sertakan teks khutbah jumaat sebagai cadangan untuk dibacakan di masjid-masjid, sebahagian ayat2 al-Quran tidak disertakan terjemahan bahasa Melayu (boleh muatkan sendiri). Terima kasih sekali lagi kepada penulis buku yang saya sebutkan di atas, saya doakan agar Allah sentiasa meredhai usaha anda.

Teks khutbah (olahan daripada buku karangan Md Asham bin Ahmad, terbitan IKIM)

 

BismiLlah / Hamdalah / Selawat / Bertaqwa kepada Allah…Amma ba`du…

Muslimin yang dirahmati Allah sekelian

Agama Islam adalah agama tanzil (yang diturunkan oleh Allah swt) dan salah satu dari ciri-ciri asasinya ialah ia disampaikan kepada manusia dengan perantaraan bahasa yang terpelihara keasliannya. Berbeza dari kebudayaan-kebudayaan lain, kebudayaan Islam bersifat kebudayaan sastera dan persuratan.

Sememangnya bahasa tidak boleh dipisahkan dari akal, oleh itu Islam menekankan penggunaan istilah yang tepat bagi menyampaikan maksud, ia tidak boleh ditukar-ganti, dipinda atau diberikan makna sesuka hati.

Sebarang pindaan pada istilah dan makna yang terkandung dalamnya akan mengkucar-kacirkan kefahaman dan mengkaburkannya. Dan jika ini dibiarkan, maka akan berlakulah kekeliruan, bahkan masyarakat tidak mampu membezakan antara yang hak dan yang batil.

Inilah yang berlaku kepada umat-umat terdahulu, yang telah hilang pedoman hidup walaupun telah diturunkan kepada mereka kitab-kitab. Di kalangan mereka muncul para pengarang “pendusta” yang telah menyelewengkan kebenaran demi sedikit habuan dunia.

فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلا فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَكْسِبُونَ

Al-Baqarah: 79

Kelakuan mereka itu disebut oleh al-Quran untuk dijadikan sempadan oleh umat yang datang kemudian.

وَلا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ أُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Ertinya: Janganlah kamu mengikuti tingkah-laku orang-orang yang melupai Allah, sehingga Allah jadikan mereka lupa siapa diri mereka, merekalah kaum yang fasiq. Al-Hasyr: 19

Muslimin sekelian

Amatlah menarik untuk kita renungkan pada ayat di atas, yang mana Allah menceritakan kepada kita tentang golongan kuffar ini, bahawa mereka lupa akan Allah, dan ini termasuklah kalimah “Allah” itu sendiri. Hakikatnya kalimah Allah tidak pernah digunakan dalam bible versi bahasa Hebrew, Greek mahupun bahasa Latin, samada dalam bible Old Testament atau bible New Testament. Ketahuilah daripada versi-versi inilah lahir pula versi bahasa Inggeris yang terkenal dan tersebar luas sehingaa ke hari ini. Kesemua versi ini tiada langsung ditulis Tuhan mereka dengan nama Allah, ia lebih dikenali dengan panggilan “God”, dan jika nak diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu sekalipun ianya akan disebut sebagai “Tuhan”.

Maka jelaslah kepada kita yang golongan kristian di Malaysia pada hari ini, ingin mengelirukan umat Islam, kita sedia maklum yang umat Islam hari ini lemah dari sudut akidah, lemahnya mereka berpegang teguh dengan Islam dan amat mudah tertipu dan terpedaya dengan dakyah kristian.

Pada pandangan seorang muslim, amatlah tidak munasabah bagi suatu agama seperti kristian yang mendakwa agama mereka agama yang benar dan diturunkan dari langit, tetapi tidak mempunyai nama bagi tuhan mereka sehingga terpaksa meminjam dari umat Islam.

Marilah kita dengar firman Allah swt yang menjelaskan bagaimana golongan kristian ini boleh lupa:

فَبِمَا نَقْضِهِمْ مِيثَاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَةً يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ وَنَسُوا حَظًّا مِمَّا ذُكِّرُوا بِهِ وَلا تَزَالُ تَطَّلِعُ عَلَى خَائِنَةٍ مِنْهُمْ إِلا قَلِيلا مِنْهُمْ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاصْفَحْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Ertinya: Dengan sebab pengkhianatan mereka (Kaum Bani Israel) terhadap perjanjian yang mereka buat, Kami melaknat mereka dan jadikan hati-hati mereka keras – mereka menyelewengkan makna-makna kalimah, dan mereka lupa sebahagian besar dari peringatan yang diberikan untuk mereka.

Menurut keterangan ayat ini semua itu bermula dengan penyelewengan kalimah, sehingga risalah yang diturunkan kepada mereka melalui para Rasul terdahulu mula hilang dan dilupai sedikit demi sedikit. Apa yang tinggal dari risalah itu ialah campur-aduk antara kebenaran dan kepalsuan sedangkan mereka masih mendakwa kepada para pengikut mereka “semua ini datang daripada Allah”. Alangklah besarnya pembohongan mereka!!!

Muslimin yang dirahmati Allah sekelian

Tujuan ayat-ayat ini dipetik adalah untuk menjelaskan kepada kita garis pemisah antara kita kaum muslimin dan mereka kaum kristian, khususnya sikap masing2 terhadap apa yang telah diturunkan oleh Allah kepada kita dan mereka. Kejahilan dan kekeliruan tentang perkara ini menyebabkan ramai dari kalangan kita yang alpa, dengan siapakah yang kita hadapi sekarang ini?

Agar kita juga tidak lupa, al-Quran dengan tegas mengingatkan kita permusuhan mereka terhadap kita dan memberi amaran kepada kita agar tidak mengikut hawa nafsu mereka.

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلا نَصِير

Al-Baqarah: 120

Dan sesungguhnya golongan itu bertuhankan hawa nafsu yang ciri-cirinya dijelaskan oleh Allah swt dalam al-Quran:

أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنْتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلا (٤٣)أَمْ تَحْسَبُ أَنَّ أَكْثَرَهُمْ يَسْمَعُونَ أَوْ يَعْقِلُونَ إِنْ هُمْ إِلا كَالأنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلا

Ertinya: Tidakkah kamu melihat dikalangan manusia orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhan? Adakah kamu menjadi pelindung baginya? Ataupun engkau menyangka kebanyakkan mereka akan mendengar dan cuba memahami? Sebaliknya bandingan yang layak bagi mereka ialah haiwan, bahkan mereka lebih sesat lagi.

Saudaraku yang dikasihi sekelian

Percanggahan pendapat para pemimpin muslim pada hari ini sehingga mengelirukan masyarakat awam adalah berpunca dari kegagalan memahami bahawa persoalan bahasa adalah persoalan dasar apabila berbicara tentang akidah dan pemikiran. Justeru mereka menafikan kepentingannya dengan meyifatkannya seolah-olah “perebutan kalimah yang sia-sia”.

Mari kita merenung ayat ini supaya kita mengetahui bahawa akidah tidak boleh dipisahkan dengan kalimah:

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ (٢٤)تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللَّهُ الأمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ (٢٥)وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الأرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ (٢٦)يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ وَيُضِلُّ اللَّهُ الظَّالِمِينَ وَيَفْعَلُ اللَّهُ مَا يَشَاءُ

Ertinya: Tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana Allah mengemukakan satu perbandingan, iaitu: kalimah yang baik adalah ibarat sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh, dan cabang pucuknya menjulang ke langit.

Dia mengeluarkan buahnya pada tiap-tiap masa dengan izin Tuhannya. Dan Allah mengemukakan perbandingan-perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat (mendapat pelajaran).

Dan bandingan Kalimah yang jahat dan buruk samalah seperti sebatang pohon yang tidak berguna yang mudah tercabut akar-akarnya dari muka bumi; tidak ada tapak baginya untuk tetap hidup.

Allah menetapkan (pendirian) orang-orang yang beriman dengan kalimah yang tetap teguh dalam kehidupan dunia dan akhirat; dan Allah menyesatkan orang-orang yang berlaku zalim (kepada diri mereka sendiri); dan Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendakiNya.

Muslimin yang dirahmati Allah

Kalimah yang baik seperti yang Allah swt sebutkan tadi ialah kalimah “Tiada Tuhan selain Allah..”. Mimbar berpendapat, ada asasnya juga untuk kita sebagai muslim marah di atas tuntutan yang mereka buat untuk menggunakan kalimah Allah. Sebabnya, bagaimana mereka boleh mendakwa kalimah Allah itu juga hak mereka, sedangkan sesuatu kalimah hanya sah digunakan apabila hakikat yang ditunjukkan daripada klimah itu tidak lari daripada maksud asal. Kalimah Allah bukan kalimah Melayu, bahkan ia bukan milik mana2 bahasa manusia di dunia ini, ia milik Allah dan ia adalah nama bagi Tuhan Yang Maha Esa….Maha Suci Allah daripada maksud yang mereka ada-adakan tentang Zat Allah. Menterjemahkan God sebagai Allah bukan semata-mata melibatkan pertukaran perkataan dan sebutan tetapi yang lebih penting kesannya kepada akal dan fikiran. Oleh itu, kemarahan umat Islam bukan lahir dari perasaan melulu, sebaliknya membayangkan fitrah Islam yang waras.

Allah swt yang telah menamakan zatNya Yang Agung itu dengan nama Allah. Dan dengan nama itu jugalah Allah swt di-Esa-kan dan tidak disekutukan, malah tidak layak bagi sesiapapun menyebut nama Allah, lantas dalam masa yang sama dia memperduakan atau mempertigakan Allah itu. Allah yang disebut dan diserukan di corong2 speaker ketika tuan bilal melaungkan azan, bukanlah bermaksud dengan maksud yang lain, Allah yang disebut ketika takbir dalam solat mahupun diluar solat bukanlah Allah yang mereka ingkar untuk tunduk kepadaNya, Allah yang dilafazkan dalam zikir dan tahlil bukanlah Allah yang mereka sektutukan, tetapi Dialah Allah Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, tiada sekutu bagiNya.

وَعَلَّمَ آدَمَ الأسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلائِكَةِ فَقَالَ أَنْبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَؤُلاءِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

Ertinya: Dan Allah mengajarkan kepada Adam semua nama dan membentangkannya kepada para Malaikat, seterusnya Allah berkata kepada para Malaikat: Beritahu kepadaKu nama2 itu sekiranya kamu benar. Al-Baqarah: 31

Dalam ayat ini Allah menyatakan bahawa Dia telah mengajarkan Nabi Adam a.s semua nama2 yang tidak diketahui oleh para malaikat. Dan sudah pasti antara nama2 yang telah diajarkan oleh Allah swt kepada Nabi Adam sudah tentu namaNya sendiri Yang Maha Esa, iaitu kalimah Allah, dan juga sudah pasti kalimah Allah yang diajarkan kepada Nabi Adam itu bermaksud zat Allah Yang Maha Esa yang tidak dipersekutukan.

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ ثَالِثُ ثَلاثَةٍ وَمَا مِنْ إِلَهٍ إِلا إِلَهٌ وَاحِدٌ وَإِنْ لَمْ يَنْتَهُوا عَمَّا يَقُولُونَ لَيَمَسَّنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Ertinya: Bahawa sesungguhnya telah kufurlah mereka yang berkata bahawa Allah itu satu dari tiga. Sesungguhnya tiada tuhan melainkan Tuhan Yang Esa, dan sekiranya mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, pasti golongan yang kufur dikalangan mereka disentuh azab yang amat pedih. Al-Maidah; 73

يا أَهْلَ الْكِتَابِ لا تَغْلُوا فِي دِينِكُمْ وَلا تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلا الْحَقَّ إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَسُولُ اللَّهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِنْهُ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَلا تَقُولُوا ثَلاثَةٌ انْتَهُوا خَيْرًا لَكُمْ إِنَّمَا اللَّهُ إِلَهٌ وَاحِدٌ سُبْحَانَهُ أَنْ يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ وَكَفَى بِاللَّهِ وَكِيلا

Ertinya: Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara ugama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga – Isa adalah tiupan) roh daripada Allah. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanya-sanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya).

 

BarakaLlahu…..

 

Advertisements
By bahteradakwah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s